Barion Pixel

Óceán

14.990 Ft

A prehisztorikus világban bolygónk nagy részét terjedelmes óceánok fedték: az első élet bölcsői. Fedezd fel a Föld ismeretlen mélységeit a többszörös díjnyertes Evolúció társasjáték önálló folytatásában, az Óceánban. Alkalmazkodj a víz körülményeihez ebben a lenyűgözően szép, interaktív engine-builder társasjátékban, ami a családi kategória kedvelői mellett a gémer játékosoknak is kiváló stratégiai élményt nyújt.

Készleten

Leírás

Az Óceán egy közepesen összetett stratégiai játék, amit 2-4 játékos 60-90 perc alatt játszhat.

A játék koncepciója, hogy a játékosok igyekeznek minél hatékonyabb tengeri teremtményeket létrehozni, azokat a tengeri élőlények legelőnyösebb képességeivel felruházni, és mindezt azért teszik, hogy a játék végére ezzel tudják a legtöbb pontot kihalászni.

Noha a játék főbb lépései egyszerűek, körökre osztott fordulók követik egymást, minden játékos köre 3 fázisból áll (lapkijátszás, etetés, öregedés), nagyon hamar akár gémerek kedvencévé is válhat. A játékban ugyanis erősen jelen van a mechanika-építés (engine-building), amivel változatos képességekkel mindenki a saját, diverz játékstílusát építgeti. A győzelemhez számtalan út és stratégia vezethet, mondhatni tengernyi mélysége van az Óceánnak.

Lapkijátszás fázis: a játékos a köre elején 1 kártyát játszhat ki a kezéből. A kártyáknak 3 felhasználása lehet. Az első, hogy a kijátszott kártyájából egy új élőlény fajtát teremt, ekkor lerakja maga elé az “állatot”, ami áll a kártyából és a megevett halakat jelző populáció sávból. A másik lehetőség, hogy már meglévő fajt ruház fel új képességgel, ekkor csak az új kártyát az állat mellé helyezi (alapvetően minden fajnak csak 3 képessége lehet, de bizonyos kártyák ezt módosíthatják). A harmadik lehetőség a megevésre váró halak vándoroltatása egyik élőhelyről a másikra (ezek bizonyos bónuszokat jelentenek a saját során, ha valamelyik hely üres lenne).

Etetés fázis: ekkor a játékos az állatfajait próbálja meg ellátni. Két fajta táplálkozás található a játékban, az egyik a ragadozó, a másik az egyszerű táplélékszerző. A ragadozó halak más állatfajok (lehet saját vagy más játékosé is) populációs jelölőit rabolják el, míg a táplélékszerző fajok csupán valamelyik élőhelyről csemegéznek.

Öregedés fázis: a kört záró fázis során a játékos a saját fajairól gyűjt be populáció jelölőket, amik a játék végén győzelmi pontokat fognak érni. Ebben a fázisban, ha valamelyik fajon nincs annyi jelölő, amennyi az öregedéssel lekerülne róla, akkor az állat kikerül a játékból, a játékos kénytelen eldobni azt a kártyacsoportot. Az elöregedés során levett populáció jelölők lesznek a játék végén a győzelmi pontok, ezért ezeket mindenki külön gyűjti maga előtt.

Ez így elsőre talán nem tűnik bonyolultnak, és valóban, a főbb lépések megértése nem is összetett. Viszont a rengeteg kártyaképesség, a saját alakítás lehetősége, hogy olyan állatokat “építünk“, amilyeneket csak szeretnénk, teszik az Óceánt egy komplexebb stratégiai játékká, amit gémerek is előszeretettel le fognak venni a polcról újra és újra.

Képes vagy kitenyészteni a vizek leghatalmasabb uralkodó faját? Bizonyítsd az Óceánban!

Játékosok száma: 2-4 fő

Becsült játékidő: 60-90 perc

Életkor: 12+