Zombie Kidz Evolúció

Társasjáték beszámoló

zombie kidz társasjáték borító

Rövid vélemény, ajánlás

Becsült játékidő: 15 perc
Játékosok száma: 2-4 fő
7 éves kortól ajánlott

A Zombie Kidz Evolúció egy pörgős, modern grafikájú kooperatív játékot ígér, ami képes a folyamatos megújulásra. Ezt az ígéretet abszolút teljesíti is!

A dobozt kibontva szinte rögtön bele is kezdhetünk az első játékba, a kezdő szabályokat pillanatok alatt meg lehet érteni. A játék gyorsan pörög, jó a tempója, hamar meg lehet szerezni az első sikerélményeket. Az egyszerű szabályoknak köszönhetően valóban egy olyan rövid játékról van szó, amelyet akár 7 évesek is tudnak játszani.

A Zombie Kidz azt kéri tőlünk, hogy tartsuk számon azt, hogy hány partit raktunk a játékba és cserébe a játék folyamatosan megújítja magát. Az előrehaladásunk során új Evolúció borítékokat nyitunk ki, amelyek új szabályokat hoznak a játékba. Lépésről-lépésre lesz egyre összetettebb és izgalmasabb is. A tervezők ügyesen megoldották, hogy ne unjunk rá a játékra!

Szemünkben még egy nagy plusz pont jár a tervezőknek, hogy behozták a játékba a haladást és mérföldköveket számon tartó matricákat. Ez az egyszerű kis adalék nagyszerűen motiválja a fiatalokat is!

Játékszabályok bemutatása

A játék során az iskolát kell közösen megvédeni a behatoló zombiktól. Az előkészületek során a játékosok számától függően felhelyezzük az iskolát ábrázoló táblát az asztalra és felhelyezünk a 4 bejárathoz 1-1 zombikártyát. Ezen kívül 4 zombi marad az iskolán kívül felállított sorban. A saját karaktereinket kiválasztjuk és elhelyezzük őket a tábla közepén található helyiségben.

zombie kidz játéktábla a zombikkal

Az alap szabályoknak megfelelően a következőképp néz ki egy forduló.

  1. A soron következő játékos gurít egy színes kockával. Ha fehéret dobunk, akkor nem történik semmi, egyébként pedig a dobott színnek megfelelő szobába helyezünk egy zombit az iskolán kívül sorokozó zombik közül. Kezdetben 4 zombi van iskolán kívül, de a számuk a játék állásától függő. Ha már egy zombi sincs az iskolán kívül és mégis zombit kéne az iskolába helyezni, akkor vesztettünk.
  2. A dobás után mozgathatjuk a hősünket. A hőst az aktuális szobájával szomszédos másik szobába helyezhetjük át, vagy marad ott ahol addig is volt. A hős nem mehet be olyan szobába, ahol már legalább 3 zombi van. Ha menet közben a hősünk szobájában lett 3 vagy több zombi, akkor pedig el kell onnan mozognunk.
  3. A mozgás után a velünk egy szobában lévő zombikat eltávolítjuk. Ez 1 vagy 2 zombi eltávolítását jelenti (hiszen nem lehetünk olyan szobában, ahol legalább 3 zombi van).
  4. Ha egy bejáratnál van a hősünk és van ott egy másik hős is, akkor a zombik eltávolítása és egy pacsi után lelakatolhatja a bejáratot. Ha sikerül mind a 4 bejáratot lelakatolni, akkor győztek a hőseink!

Akkor nyerünk, ha mind a 4 bejáratot lelakatoltuk és akkor veszítünk, ha már nincs zombi a tartalékok között, de nekünk mégis új zombit kéne az iskolába helyeznünk.

A parti végeztével érdemes bejelölni, hogy játszottunk. Így a megfelelő játékszám után tudjuk kibontani az Evolúció borítékokat. A borítékokban új szabályokat találunk, amik módosíthatják a hősök vagy a zombik tulajdonságait. Nem akarjuk lelőni a meglepetést, de annyit mondhatunk, hogy egyszerű új szabályok kerülnek be a játékba, amik pont kellőképpen felfrissítik az alap játékmenetet.

A játék során küldetéseket is teljesíthetünk, amik között vannak egyszerűek, mint hogy nyerjünk játékot 2, 3, illetve 4 játékossal, de vannak közöttük olyanok is, amik nehezített játékmenetet igényelnek. Matricákkal jelölhetjük az előrehaladást és ha ügyesek vagyunk, akkor gyorsíthatjuk is a játék evolúcióját!

zombie kidz hős a dobókockával

Részletes vélemény

A játékot nyugodt szívvel ajánljuk akár gyerekeknek, akár felnőtt játékosoknak is.

A játékbeli előrehaladás számontartása, a matricák és az aranyos kialakítás a gyerekeknek kedveskedik, az ő játékélményüket szolgálja elsősorban. Felnőtt fejjel is kedves a játéknak ezen része, viszont tapasztaltabb játékosként akár hamarabb is kinyithatjuk az Evolúció borítékokat, mint ahogy a játékszám indokolja. Azt mindenképp javasoljuk, hogy fokozatosan kerüljenek elő a plusz szabályok, hiszen így valóban új és új játékélményt kapunk.

Gyors, pörgős a játék és szerintük tökéletes egy kis lazításra a fárasztó munkanap után. Olyanok felnőtteknek ajánljuk a játékot, akik könnyű kikapcsolódásra vágynak vagy akik kezdőként szeretnének megismerkedni a kooperatív játékok világával.

Az Evolúció kártyák által behozott szabályok jól illeszkednek a játékba. A hőseink különböző képességeket kapnak, így plusz újrajátszhatóságot biztosít az is, hogy mikor melyik hősöket visszük a csatába.

Ha tetszik a játék designja és az alapötlete, akkor bátran vedd le a polcról. Van benne annyi játékélmény, hogy bőven megérje a pénzét!

A Zombie Kidz Evolúció a webshopunkban is megvásárolható itt.