Between 2 Cities – 2 város között

Társasjáték beszámoló

between 2 cities társasjáték doboza, pontozótáblája és

Rövid vélemény, ajánlás

Becsült játékidő: 25 perc
Játékosok száma: 3-7 fő
8 éves kortól ajánlott

A Between 2 Cities egy gyorsan tanulható, egyszerű stratégiai társasjáték baráti társaságoknak. A mi társaságunk egyik kedvence ez a játék, mindenképpen ajánljuk kipróbálásra!

A meglepően nehéz dobozt kibontva egy nagyon logikusan elkészített játék szettel találjuk magunkat szembe. Tulajdonképpen 1 oldalas szabálya van a játéknak. Ezen összefoglaló oldal alapján már mehet is a játék, de ha ez kevés lenne, akkor részletezve is vannak a szabályok, találunk példát is arra, hogy hogyan számítsuk a pontokat. Magukon a várost alkotó kártyákon is szerepel, hogy hogyan kapunk rájuk pontot, ami igazán áttekinthetővé teszi a partikat. Nem kell állandóan elkérni a szabálykönyvet, minden ott van a kezünkben.

Mindenki 2 várost épít, amely biztosan el is fog készülni. Ez számomra plusz pont, hiszen az építés élményét biztosan megkapjuk. A városainkat a szomszédjainkkal együtt építjük, így kiegyenlítődnek az erőviszonyok, csapatmunka lesz a taktika kialakítása és a kezdő játékosok sem maradnak le. Jellemzően minimális különbségek döntenek a végelszámolásban, így jó érzéssel állunk fel az asztaltól.

A játék újrajátszhatósága kiváló, az épületlapkáknak csak egy része kerül a kiosztásra, így nem tudhatjuk, hogy egy adott partiban milyen kártyákból dolgozhatunk.

Játékszabályok bemutatása

Van 1 és 2 fős variáns is, de ha nincs nagyobb társaság, akkor más játékot érdemes venni, így most megmaradunk a 3-7 fős játék ismertetésénél. Ezen játékmódban leülünk egy asztal köré és minden játékos 2 város építésében vesz részt. Építünk a jobb és a bal oldalunkon ülő játékossal is 1-1 közös várost. Az fog nyerni, akinek a 2 városa közül a kisebb pontszámú legyőzi a többiek kisebb pontszámú városát. Tehát nem egy nagyon erős várost kell építeni, hanem 2 egyformán kiváló várost.

Az ültetést külön ülésrend kártyák teszik véletlenszerűvé. Miután egy ülésrend kártya kihúzása után elhelyezkedtünk, mindenki kiválaszthatja a város jelölőket. Szép fa elemekkel jelöljük a városainkat (például Eiffel-torony, piramisok).

A játék 3 körből áll, amelyeknek hasonló felépítése van. A 3. kör végére készül el a lerakott kártyákból a 4×4-es méretű városunk.

egy kész város a between two cities társasjátékban

Az első körben mindenki kap 7 épületlapkát. A 7 lapka közül kiválasztunk 2 darabot, ezek közül 1-1 kerül beépítésre a tőlünk jobbra és balra lévő városba. Mivel a mellettünk ülők is választanak kártyákat, így végül minden városba 2 kártya kerül beépítésre. A kártyák kiválasztása után továbbadjuk a maradék lapokat a tőlünk balra ülő játékosnak, de ő még nem nézheti meg azokat. Eddig tilos volt a kommunikáció, de most már megbeszélhetjük, hogy hogyan építjük be a lapokat a városunkba. (Tilos utalni arra, hogy milyen lapot adtunk át a következő fordulóra.)

Ezzel lement az első forduló és ugyanúgy folytatjuk a játékot. Ezúttal 5 lapka van a kezünkben, abból választunk 1-1-et a városainkba és így haladunk tovább. Az első kör végére lehelyezett mindenki 6 kártyát, a 7. eldobásra kerül.

A második körben 3 darab kettőslapkát kapunk, amelyek 2 építményt tartalmaznak. Ezek közül 1-1 kerül be a városainkba, 1 eldobásra kerül. Itt fontos, hogy csak „függőlegesen” építhetjük be a kártyákat.

A harmadik körben újra 7 darab sima lapkát kapunk, amelyeket az első körhöz hasonlóan használunk fel, de ezúttal a továbbadandó kártyák jobbra felé mennek.

A lapkáknak 6 különböző típusa van, amelyeket máshogy kell pontozni. Ezen pontozás szerepel a lapkákon is, de ha az nem egyértelmű, akkor az összefoglaló szabályoldalból ki tudjuk nézni. A teljesség kedvéért a pontozás:

A sárga üzletlapokért 2, 5, 10 vagy 16 pontot kapunk összesen, attól függően, hogy egy sorban/oszlopban hány darabot helyeztünk le. Egy kártyát csak egy sorban/oszlopban pontozhatunk le.

A szürke gyárlapokért attól függően kapunk pontot, hogy kinek hány gyára van. A legtöbb gyárat tartalmazó városban minden gyár 4 pontot ér. A második legtöbb gyárat tartalmazó városban minden gyár 3 pontot ér. A többi városban minden gyár 2 pontot ér.

A piros vendéglőkért 1, 4, 9 vagy 17 pontot kapunk attól függően, hogy a 4 különböző típusból hány van lehelyezve a városunkba. Ha van 2 ugyanolyan típusú vendéglő (például 2 kocsma), akkor azok külön szettet alkotnak, külön sorozatként számoljuk az értük kapott pontokat.

A kék irodalapkákért 1, 3, 6, 10, 15 vagy 21 pontot kapunk a városban található irodák számától függően. Az elhelyezkedés nem számít ezen pontoknál, de ha egy 7. irodát rakunk le, akkor az új sorozatot kezd és már csak újra 1 pontot ér. Bónuszban kapunk 1-1 pontot minden olyan iroda után, amely vendéglő mellet van, hiszen az irodisták munka után szeretnének kikapcsolódni!

A zöld parkokért 2, 8, 12, 13, 14, … pont jár az összefüggően lehelyezett lapkák száma után. Láthatóan maximum 3 összefüggő lapkát érdemes lehelyezni, hiszen egy nagyobb park már unalmas az embereknek. Ha 5 parkot helyezünk le, akkor érdemes 3, illetve 2 összefüggő lapkaként lerakni ahelyett, hogy 5 függne egybe.

A barna házlapkákért annyi pontot kapunk, ahány fajta egyéb szín szerepel a városunkban. Ha minden más épülettípust felhasználtunk, akkor 5 pont jár minden házlapka után. Viszont, ha egy ház gyár mellett van, akkor csak 1 pontot ér, hiszen nem kellemes egy gyár közvetlen szomszédságában élni!

A pontozás szemléletesen követi a valós városrendezési igényeket.

A kellemes építkezés után a végén egyszerre le lehet pontozni a városokat Ehhez kapunk egy pontozótáblát és a városjelölőkből is 2-2 van, így az egyik jelölőt rá tudjuk helyezni a városra, a másikkal pedig tudjuk jelölni a pontszámot.

between two cities (két város között) asztalképe a pontozótáblával és a kész városokkal

A játékot az nyeri, akinek a gyengébbik városa mind közül a legjobb. Tehát van 2 városunk, amelyeknek ismert a pontszáma. Ezek közül vesszük a kisebb pontszámú várost és azt hasonlítjuk össze a többiek kisebb pontszámú városával.

Részletes vélemény

A játékot bátran ajánlom baráti társaságoknak. Különösen olyan esetben jó ez a játék, amikor vagy az egész társaság viszonylag kezdő, vagy vannak olyanok is a társaságban. A kezdők könnyen bele tudnak tanulni a játékba egymást segítve is. Ha pedig csak néhány kezdő van a tapasztaltabbak mellett, akkor egy jó ültetéssel nagyot segítünk a játék megtanulásában. Ha a kezdő egy erősebb játékos mellé ül, akkor akár játék közben, a közös stratégiakészítéssel is megtanulja a szabályokat és könnyen felveszi a ritmust a második partihoz.

A Between 2 Cities játékhoz hasonlít a 7 Csoda, amelyben szintén építjük a „városunkat”, bár ott egy csoda köré van felfűzve ez az építkezés. Olyan játékosoknak, akik komolyabb, összetettebb játékot keresnek, én a 7 Csodát ajánlanám. Kezdőknek, könnyed játékra vágyóknak viszont jobb a Between 2 Cities.

Én azt tapasztaltam az ismerőseimen, hogy az erőviszonyok kiegyenlítése a legjobb dolog ebben a játékban. Lehet stratégiát kialakítani, tud valaki a többiek fölé emelkedni, de akkor is csak pár ponton múlik a győzelme. Így egyrészt mindenki jól érzi magát a játék végén, nincs a keserű „jaj, de messze voltam” érzés. Másrészt egy-egy partit akárki meg tud nyerni, ha éppen jó passzban van és jól taktikázik a kártyáival.

Van szerencsefaktor a játékban, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen kártyákat tudunk felhasználni. Lehet, hogy rossz döntéseket hozunk a játék elején és nem tudjuk végigvinni a stratégiát. Viszont jó taktikázással ki lehet hozni a legtöbbet a kártyákból. Nincs elveszett állás, nem olyan komplikált összehozni egy értékes kombinációt. Akár pár forduló alatt is át tudunk állni másik épülettípusra való koncentrációra.

Többféle úton-módon elérhetjük jó pontszámot, tényleg a kezünk között épülnek a városok. Nekem megvan a flow élmény, visz magával a játék. Élmény alkotni! Szimpatikusan van kialakítva a pontozási rendszer, tényleg azokat a városokat értékeli, ami a valóságban is kiváló város lenne. Figyel arra, hogy a lakóövezetet és a gyárakat elválassza. Figyel arra, hogy egyensúlyban legyenek az épülettípusok. Ezek fontos extrák, ami miatt azt érzi az ember, hogy tényleges realitás van az amúgy sokszor tetszőlegesnek tűnő pontrendszer mögött.

Hatalmas plusz pont nálam az 1 oldalas szabály és az, hogy minden szükséges információ szerepel a kezünkben lévő kártyákon. Ezt még megtoldja, hogy az 1 oldalas szabály mellett van még plusz információ, lehet mintapéldát nézni a kérdésesebb pontozási esetekre.

A várható játékidő a dobozon szereplő 25 perc körül alakul, egy baráti játékestre így tényleg jó választás a játék. Pár partit simán le lehet nyomni, mindenki belendülhet, szerezhet sikerélményt.

A design egyszerű, a célnak megfelel, a hangulatot hozza. Lehetne tuningolni a vizuális megjelenést, de különösebben nem kötnék bele.

Összességében ajánljuk a játékot, érdemes beszerezni, ha van hozzá megfelelő társaságunk. Tényleg könnyed játéknak, legalább 4 fős társaságnak érdemes előszedni a Between 2 Citiest.

A Between 2 Cities a webshopunkban is megvásárolható itt.