Bájos kis bestiák

Társasjáték beszámoló

bájos kis bestiák szörny kártyák

Rövid vélemény, ajánlás

Becsült játékidő: 30-60 perc
Játékosok száma: 2-6 fő
10 éves kortól ajánlott

Szereted a cukiságokat, de benned is bujkál a kisördög? Akkor most egy igazán neked való társasjátékról lesz szó!

A Bájos kis bestiák egy vérbeli partijáték. A szabályok rém egyszerűek, cserébe rengeteg lehetőséget adnak a kártyák és a játékosok közti interakciók. Célunk egy cukipofákból álló harcos csapat összeállítása, akikkel szörnyeket győzhetünk le.

A játékot minél nagyobb létszámmal ajánljuk olyan játékosoknak, akik nem sértődékenyek. Lesz konfliktus egymás között, de a bájos bestiák majd feloldják a hangulatot. Két fővel számunkra túl hangsúlyos volt a szerencsefaktor és adott esetben nagyon röviddé is vált a játék. Cserébe 3 fővel és felette viszont nagyon jó a játék, alig várjuk, hogy újra játszhassunk!

Játékszabályok bemutatása

A Bájos kis bestiákban egymással versenyzünk valamely győzelmi feltétel eléréséig. Az nyer, aki hamarabb teljesíti valamely kritériumot. Vagy 3 szörny legyőzésével, vagy egyszerre 6 különböző kasztú hős birtoklásával lehet megnyerni a játékot.

A játék kezdetén kockadobással eldöntjük, hogy milyen sorrendben választunk csapatvezetőket és hogy milyen sorrendben kezdjük a játékot. (Vagy húzunk véletlenszerűen.) Mindenkinél lesz egy darab csapatvezető, aki speciális bónusz képességgel rendelkezik, melyet a játék végéig bármikor, akárhányszor felhasználhatunk.

bájos kis bestiák csapatvezető kártya

Kezdésnél lehelyezzük a 3 legyőzendő gonoszt középre, mindenki kap 5 kártyát és indulhat a móka. Alapvetően egymás után lépünk, de vannak bármikor kijátszható kártyák is.

Egy játékos a körében 3 akciópontot költhet el:

1 akciópontért lehet hős/eszköz/varázslat kártyát lehelyezni
1 akciópontért használhatjuk egy már lerakott hős képességét (ha sikerül a kockadobás)
1 akciópontért húzhatunk 1 kártyát
2 akciópontért megtámadhatunk egy gonoszt
3 akciópontért eldobjuk az összes kártyánkat (akár 0-t is) és húzunk 5 kártyát

Akciópontba nem kerülő lépés módosító kártyát vagy próbatétel kártyát kijátszani. Rendszeresen kockával fogunk dobni, hogy eldöntsük egy lépés sikerességét. Ha lerakunk egy hőskártyát, akkor a képességére rögtön dobunk kockával. Dobhatunk egy már lerakott hős képességének használatára is (egy körben egy hősnél csak egyszer). Ugyancsak dobunk egy gonosz megtámadásakor is. A módosító kártyák ezen dobások eredményeit befolyásolják pozitív vagy negatív irányba.

A saját körünkön kívül lerakhatunk módosítót, hogy egy másik játékos sikerét megakadályozzuk. Sőt lerakhatunk próbatétel kártyát is, amivel megakadályozható egy kártya lejátszása. Ha valaki kártyát játszik le és azt próbára tesszük, akkor mindkét játékos dob a 2 kockával. Ha a próbára tett játékos nagyobbat dob, akkor kijátszhatja a kártyát, egyébként (döntetlen vagy kisebb dobás esetén) a kijátszandó kártya a dobópakliba kerül. Egy kártyalehelyezést csak egyszer lehet próbára tenni.

Láthatóan egymásnak keresztbe fogunk tenni. Az eddigieken kívül még elátkozott eszközöket is tudunk lehelyezni, amik negatívan hatnak az ellenfelünk hőseire. Akár össze is foghatunk többen, hogy negatív módosítókkal megszórjunk valakit. A „szemétkedés” kötelező eleme a játéknak.

A sikeresen kijátszott hőseinkből áll a csapatunk. Ezek között lehetnek ugyanolyan kasztú (színű) hősök is, ha nekünk hasznos a képességük, de célszerű különbözőket lehelyezni. Ha megvan a 6 különböző kasztú hős, akkor nyerünk. A többiek eldobathatják vagy akár el is lophatják ezeket a hőskártyákat, szóval nagyon nehéz ezt a győzelmi kondíciót elérni.

bájos kis bestiák hőskártyák és csapatvezető kártya

Nálunk általában a másik győzelmi kondíció aktivizálódik. Ehhez 3 gonoszt kell legyőzni. Egyébként is érdemes gonoszokat legyőzni, mivel bónuszt ad minden legyőzött gonosz. Ezeket a bónuszokat már senki sem veheti el tőlünk a játék végéig és van köztük nagyon hasznos is. Viszont néha nagyon nehéz legyőzni egy gonoszt. Először is teljesíteni kell a feltételt, hogy egyáltalán harcolhassunk vele (például megfelelő számú hőssel kell rendelkeznünk). Másodszor sikeres kockadobást kell végrehajtani úgy, hogy a többiek is leronthatják a dobásunk eredményét a módosítókártyák segítségével. Ha nagyon rossz a dobásunk, akkor pedig negatív következménye is van egy gonosz megtámadásának.

Részletes vélemény

Akinek bejönnek a Bájos kis bestiákhoz hasonló játékok, annál nagyot tud robbantani ez a játék. Kategóriájában kiváló a játékmenetével, humorával és a játékminőségével. Mi is ez a kategória?

Igazán keresztbetevős, „gonoszkodós” játékról van szó. Belőlünk is előjön a bestia. Állandóan szövetkezünk a többiek ellen, akadályozzuk egymást, eldobatjuk a nehezen megszerzett lapokat, öljük a többiek játékát. Ami számomra nagyon pozitív volt, hogy még így is relatíve gyors a játék. Tényleg beleférünk a maximum 1 órás játékidőbe, de jellemzően a fél órába is.

A játék humora és grafikája magával ragadó. 6 kaszt van, mint például varázslók, bárdok, stb. Ismerős karakterek, de itt mindegyiket kis cuki állatkák fogják megjeleníteni. Mindegyik bestiának szépen kidolgozott grafikája és ötletes neve van. Plusz még a képességük is karakterépítő. Például Álom Szuszék képessége, hogy ne csinálj semmit.

A legszebb az, hogy a poénra vett dolgok mögött is ott van egy jól átgondolt játékmenetbeli szerep. Visszatérve Álom Szuszékhoz: elsőre azt hinnéd, hogy semmi értelme ennek a kártyának, pedig nagyon is van. Egyrészt lehet, hogy ő kell ahhoz, hogy mind a 6 fajta hős legyen a csapatodban és nyerj. Ez azért kevésbé fordul elő. Viszont simán előfordul, hogy mással kicseréled egy hősödet. Milyen jó már ilyenkor egy olyan hőst átadni, aki nem jelent bónuszt az ellenfélnek? Apró példa, de jól mutatja, hogy okos is a játék, nem csak tisztán humoros.

dühös ököl harcos kasztú hős kártya

Én személy szerint olyan játékos vagyok, aki szeret számolni, tervezni. Ennek köszönhetően távol állnak tőlem az egymást szívató, ráadásul szerencsére épülő játékok. Viszont a Bájos kis bestiákat nem csak szakmai szemmel tudtam értékelni, hanem élveztem is. Ez kifejezetten nagy szó és kell hozzá a megfelelő átszellemültség. Úgy kell leülni játszani, hogy itt most lesz konfrontáció. Ha családon belül játszunk, akkor ezt különösen kommunikáljuk le egymással, nehogy sértődöttség legyen. Viszont, ha elfogadjuk ezt az alapállást, akkor jót fogunk játszani.

A játékot elsősorban 4-6 fő részére ajánljuk. Egy partijátékról van szó, nagyobb létszámmal érdemes leülni játszani. 3 fővel már jól működött a játék, de többen még jobb.

bájos kis bestiák asztalkép

Lehet 2 fővel is játszani, de személy szerint az adott szabályok mellett ezt nem ajánlom. Ellenvéleményként a feleségem persze bármikor is ezt a játékot akarja elővenni, neki 2 fővel is megy a dolog. Alább végtelenül szubjektív véleményt fogalmazok meg.

Ez egy olyan játék, amiben keresztbe kell tenni egymásnak. Ha ketten vagyunk, akkor nem biztos, hogy lesz ehhez megfelelő lapunk. Ez pedig rontja a játék kiegyensúlyozottságát. Ha nem tudunk egymásra hatni, akkor hatalmas szerencsefaktor van. 2 fős játéknál kivétel nélkül úgy nyertünk, hogy legyőztünk 3 gonoszt. Ráadásul arra is volt példa, hogy ez 3 forduló alatt megvolt, 5 perc sem volt a játékidő. Ha úgy adja a szerencse, akkor hipp-hopp vége a játéknak úgy, hogy a másik semmit sem tudott érdemben csinálni. Erre lehet mondani, hogy oké, de akkor játszunk még egyet és nagyobb egyensúly lesz. Én inkább azt mondom, hogy akkor már szerezzünk társaságot.

Ha mindenáron 2 fővel akartok játszani, akkor ki lehet próbálni azt, hogy csakis az nyer, aki összegyűjt 6 különböző kasztba tartozó hőst. A gonoszok megmaradhatnak a bónuszaikkal, de így már nagyobb egyensúlyba kerül a játék. Próbáltuk így is a játékot, 2 fővel jobban tetszett nekünk ezzel a házi szabállyal. Élvezhető így a játék, de ha mindig csak ketten vagyunk, akkor érdemes más játékot megvenni.

Összességében 4-6 főre nagyon jó szívvel ajánljuk a játékot. A pároddal pedig szerintem akkor veszed elő kettesben, ha tényleg nagyon rákattantatok. Akkor a humor faktor el tud vinni pár játszmára.

A játék kidolgozásában fantasztikus. Tényleg remek a grafika, ötletes minden eleme. Minőségi a megvalósítás, még a dobókockák is egyediek. Az újrajátszhatóság abszolút rendben van, hiszen minden karakternek speciális képessége van és rengeteg egyedi eszköz/varázslat képesség is bejön a képbe. Ár-érték arányban kiváló játékról van szó.

A Bájos kis bestiák a webshopunkban is megvásárolható itt.