Mit szerettünk játszani 2021 első felében?

Szigorúan szubjektív szemle

Rengeteg csodálatos újdonság jelent meg az év folyamán és szerencsére ezek közül többet is kipróbáltunk, ahogy bejegyzéseinkből is részben követhetitek. Összegyűjtöttük, hogy idén mi tetszett a Pöttyös Zebra csapatának!

Mindenki ugyanarra a kérdésre felelt, alább olvashatjátok a válaszainkat. Nem csak aktuális megjelenések közül szemezgettünk, a lényeg az volt, hogy tényleges 2021-es játékélményekről legyen szó.

Melyik az a 3 játék, amivel legszívesebben játszottál 2021 első felében? – Adri

Calico

A társasjátékoknál a játékélmény mellett számomra plusz pont, ha egy játék szép és színes. A Calico pont egy ilyen játék, melyben gyönyörű színes takarók készülnek a cicák számára. De ez nem csak egy cuki játék, hiszen eléggé megmozgatja az agytekervényeket, ha minden szempontnak, a színeknek és a mintáknak is meg akarsz felelni. És ebbe még azért a szerencse is beleszól. A végén nem biztos, hogy sikerül megvarrnod a tökéletes takarót, de egy “elég jó” tarka takaród biztosan elkészül. 😉

Nidavellir

A Calico kapcsán említettem, hogy előnyben részesítem a színes játékokat, amikre jó ránézni. Na hát a Nidavellir nem ilyen, de a játékélmény maximálisan kárpótol.

Nivavellir játék elemek

Ez egy klassz licitálós, szettgyűjtögetős társasjáték, melyben részeg törpöket kell toboroznunk a seregünkbe. Tetszett a játékban, hogy nagyon kiegyensúlyozott, a rosszul licitáló játékos is biztosan törphöz jut. Csak a pontozáskor derül ki, hogy kié lett a legerősebb sereg. A győzelemhez hozzásegít, ha nem csak a saját seregedre koncentrálsz, hanem a többiekét is figyeled, és ennek megfelelően igyekszel alakítani a saját és a társaid csapatát.

Vörös előörs

Ebben a társasban engem a játékmechanika fogott meg. Kedvelem a munkáslehelyezős játékokat. Az a különleges ebben a játékban, hogy közösek a munkások, nem rendelkezünk saját karakterrel, mint a hasonló típusú játékokban. Ez mégsem egy kooperatív játék, csak egy nyertes lehet a végén. Bármelyik játékos bármelyik munkást mozgathatja, de mindezt úgy próbálja megvalósítani, hogy a saját malmára hajtsa a vizet, és elnyerje a vezető címet.

+1: Tucano

Ez egy igazán könnyed, nyárra tökéletes kártyajáték, melyben trópusi gyümölcsöket gyűjtögetünk. Mindegyik gyümölcs máshogy pontozódik, és nem mindegyiknél érvényesül a minél több begyűjtött kártya, annál több pont szabály. Egyes gyümiket nem szeretnek a tukánok, ezektől célszerű megszabadulni. Kis dobozban garantál egy kis felfrissülést a nagy nyári kánikulában. Üdítő vele játszani.

Tucano kártyajáték

Melyik az a 3 játék, amivel legszívesebben játszottál 2021 első felében? – Gellért

Betrayal Legacy

Mindig is nagy kedvencem volt a Betrayal at House on the Hill, a maga szerepjátékos irányával, mechanikáival, illetve az újrajátszhatóságot biztosító kalandkönyvével, így, amikor kiadták a Betrayal-nek a Legacy verzióját, egyértelmű volt, hogy ez is bekerül majd azok közé a játékok közé, amit előbb-utóbb muszáj lesz végig játszani. Mint „Legacy” játék, egymás után következő sztorikon vezet minket végig a játék egy kísértet járta házban, amiket ilyen-olyan módon befolyásolni fognak, hogy az előző fejezeteket hogyan játszottuk végig, mik történtek benne. Zseniálisak a vissza-visszacsatolások is a játékban az előző fejezeteinkre véleményem szerint és már a prológus fejezet is egy igen érdekes csavart tartogat „bemelegítésként” annak, aki elhatározza, hogy neki esik ennek a kalandnak, amit ez a játék kínál…

Narcos

Aki játszott régen a Scotland Yard vagy a Police nevű társassal, annak a Narcos alapmechanizmusa is ismerős lehet, hogy az egyik játékost üldözi a többi, ám ezt a Narcos jócskán kibővítette. A Narcosban, mint a neve is sejteti, nem mást irányíthatunk, illetve üldözhetünk, mint Pablo Escobart, aki talán a leghíresebb/leghírhedtebb drogbáró volt. Mint azt már említettem, 1 játékos fogja játszani Escobart, irányítva őt és az embereit, mely által növelni a Birodalmát, fellendítheti az illegális kokain kereskedelmet, amit a farmjain megtermelt, kiterjesztheti befolyását városokra és akár egy másik játékos frakcióját is megzsarolhatja. Ezzel szemben a többi játékos ellenséges kartelleket, illetve a helyi rendőrség és az USA kiküldöttségét irányíthatják és próbálhatják sarokba szorítani Escobart, de azt meg kell jegyeznem nincs egyszerű dolguk… 🕵️‍♂️🇨🇴

Holtak Tele

Kedvelt műfajom a „Semi-Cooperative” játékok, ahol alapvetően együtt vannak a játékosok, de lehetséges, hogy van köztük egy áruló, és a Holtak Tele ezt nagyon jól is csinálja. Egy csapat túlélő vagyunk egy zombiapokalipszis közepén, akik túl szeretnének élni a Kolónián és a saját személyes céljainkat is elérni egyúttal, ami a többiek elől rejtett, ugyanis enélkül nem nyerhetünk a játék végén, ám ahhoz, hogy túléljünk, ki kell menni más és más helyszínekre, hogy különböző tárgyakat tudjunk szerezni, például élelmiszert, hogy ellássuk a Kolóniát, fegyvert, hogy leverjük a ránk támadó zombikat. Mindeközben lehetséges, hogy beaktiválunk egy eseményt, ami komoly morális döntéshelyzetek elé is állíthat minket. Ám mindezek mellett, mintha a tél közepén, egy zombiapokalipszis nem volna elég húzós dolog magától is, lehetséges, hogy az egyik társunknak igazából az a célja, hogy a Kolónia elbukjon és lerohanják a zombik az egész helyet. Vajon időben ki tudjátok szúrni, hogy melyikőtök lehet az áruló? Vagy esetleg lehet, hogy nincs is az adott játékban? Na meg persze, senki se felejtse el megmenteni a Kolóniát is…

Melyik az a 3 játék, amivel legszívesebben játszottál 2021 első felében? – Anna

Nova Luna

Mostanában sok játékot kipróbáltunk a ketten is jól játszható, viszonylag rövid játékidejű absztraktabb társasok kategóriájából (pl.: Azul, Splendor, Calico, Sagrada, New York Zoo). Ezek közül számomra kiemelkedett a Nova Luna, amely tavaly nem véletlenül került be a Spiel des Jahres (év játéka) 3 jelöltje közé.

Uwe Rosenberg a korábbi kedvencem, a Patchwork, után ismét nagyot alkotott. Bizonyos elemek rímelnek a Patchworkre, hasonló módon szerezhetünk építőelemeket. A különbség az, hogy a Nova Lunában minden elem egyben építi a tablónkat és segít célokat teljesíteni, valamint új célokat is ad. Így folytonosan bővülnek az opcióink és igazán belendül a parti a végjátékra.

MicroMacro: Crime City

A MicroMacro hatalmas kedvenc, idén vele töltöttem a legtöbb játékórát. Mindenféle köntösben szeretem a nyomozós tematikát, legyen az könyv, film, sorozat vagy épp társasjáték. Ennek megfelelően nagyon vártam a megjelenést és még ahhoz képest is pozitívan csalódtam.

2021 év játéka a MicroMacro Crime City

A MicroMacro egy böngészős játék, amelyben egy hatalmas térképen kell lekövetni az egyes bűnügyek részleteit. Egy térképünk van, amin minden nyomozás szereplői több időpontban is szerepelnek. Nyílt minden információ, de általában mégis csak logikus sorrendben találunk rá a szereplőinkre és így valóban időrendben követhetjük le, hogy mi is történt. Nagyon innovatív, újszerű a játékélmény, így nem lepődhetünk meg, hogy a 2021-es Spiel des Jahres (év játéka) díjat ő kapta. Alig várom, hogy az utolsó pár ügyet is megoldjuk és végre kiszínezhessem a térképet!

Bájos kis bestiák

A listán a Bájos kis bestiák az igazán meglepő kedvenc. Alapvetően a csipkelődő, konfliktussal teli játékok távol álltak tőlem, de csak addig, amíg nem találkoztam a bestiákkal. A cukiságfaktorral vegyített csipkelődés már betalált és nagyon gyorsan, nagyon sok játékalkalmat beleraktam ebbe a játékba.

A Bájos kis bestiákban saját hadsereget építünk különböző fajtájú bestiákból. Közös pont a végletekig átgondolt kidolgozás (ötletes nevek, karakterképességek), de végülis 6 erősen különböző jellegű kasztból kerülnek ki a harcosaink. Akkor nyerünk, ha megvan mind a 6 kaszt képviselője a seregünkben, vagy ha legyőzünk 3 szörnyet. Ez persze könnyen hangzik, de bármelyik játékostársunk belekavarhat a taktikánkba. Viszont mi is az övékbe!

Melyik az a 3 játék, amivel legszívesebben játszottál 2021 első felében? – Dani

New York Zoo

A New York Zoo egy nagyon friss kedvenc, magyar kiadásban még csak pár hónap múlva várhatjuk a megjelenését. Rosenberg játékai hozzám is közel állnak, szoros versenyben került ez a játék a listára a Nova Luna és a Patchwork helyett.

Rengeteg variációval lehet találkozni a tetrisz jellegű játékok témakörében. Ezek közül számomra az emeli ki a New York Zoo-t, hogy ténylegesen be kell fedni a teljes táblánkat a győzelemhez, illetve közben nem csak a tetriszezésre kell figyelni. A játéktáblánkra alapvetően karámokat jelentő tetrisz elemek kerülnek, amelyeknek lehelyezéséhez állatokat kell tudni a karámba helyezni, majd pedig figyelni kell rá, hogy megfelelő ütemben és mennyiségben tudjuk az állatokat szaporítani. Ha megtelik egy tetrisz elem állatokkal, akkor bónuszként vidámparkos elemeket helyezhetünk le a táblánkra, amik segítenek kitölteni a karámok közötti területeket. Jó a játék ütemezése, nekem nagyszerű élmény volt kipróbálni ezt az újdonságot!

Zombie Teenz

Kifejezetten sok kiváló kooperatív játék közül a listámra ezúttal a Zombie Teenz került fel. Elsősorban gyerekjáték kategóriában emelkedik ki a játék, de én felnőttként is nagyon élveztem. Már tavaly felfedeztem magamnak a Zombie Kidz-et és kifejezetten sok játékalkalmat sikerült beletenni, így a folytatást előre vártam, és nem okozott csalódást.

zombie teenz figurák

A Zombie Teenz alaphangon egy nagyon egyszerű játék. A kis várostáblán mozogsz a karakterekkel, szállítjátok a dobozokat és néha elkergetitek a zombikat. Kis laza móka 10-15 percben, ami néha pont elég is. A nagy csavar viszont ott van, hogy ez egy evolúciós játék. Borítékokat nyithatunk, ha eleget játszunk, ha elégszer nyerünk, illetve, ha bizonyos módon nyerünk. Ezekben a borítékok egyrészt új szabályokat hoznak be, amiket nem akarok lelőni, másrészt pedig jó kis matricákkal bővítik a szabályfüzetecskében lévő képregényünket. Felnőtt fejjel nekem az jelenti az igazi élmény, hogy egy folyamatosan változó szabályrendszerben próbálhatom ki magam. A matricák pedig igazi bónusz élményt adnak a(z örök) gyerekeknek.

Fesztáv

Ebben az évben eddig kevés lehetőségem volt nagyobb hangvételű játékoknak nekiülni, de vannak olyan stratégiai játékok, amelyekre mindig érdemes időt szakítani. Pont ilyen a Fesztáv is, amely rövid idő alatt szinte már klasszikussá vált.

A Fesztáv alapjátékban amerikai madarakkal játszunk, amelyek 3 fő kategóriába sorolhatóak és a lehelyezésükkel különböző alap bónuszokat kaphatunk (kártyahúzás, élelemszerzés, tojásszerzés). Emellett pedig a kártyák speciális képességét is kihasználhatjuk egyszer vagy többször. A szett gyűjtögetés mellett így megjelenik az engine building jelleg is. Az új kiegészítőkkel már európai és óceániai madarakkal is játszhatunk, valamint még bővültek a lehetőségek is. A Fesztáv egy gyönyörű játék és emellett van egy már kihívást jelentő stratégiai mélysége is, ha elmerülünk benne.