Bandida

Társasjáték beszámoló

bandida doboz és kártyák

Rövid vélemény, ajánlás

Becsült játékidő: 15 perc
Játékosok száma: 1-4 fő
6 éves kortól ajánlott

Könnyed kikapcsolódásra vágysz? Nem akarsz a párod ellen játszani? Neked jó választás lehet a Bandida!

A Bandida egy kompakt kooperatív kártyajáték nagyon egyszerű szabályokkal. A feladatunk játékmódtól függően az, hogy megakadályozzuk vagy épp segítsük a bandida szökését. Mindkét esetben igazából egy útvesztőt építünk az útvonal kártyáinkból és arra törekszünk, hogy minden járatot lezárjunk.

A játék elsőre pofonegyszerűnek tűnik és valóban tökéletes arra, hogy negyed órára kikapcsoljunk egy nehéz nap után. Nem kell nagyon sokat gondolkozni, de persze a játék ritmusára rá kell érezni, mert egyáltalán nem biztos a siker!

bandida játékmenet létrával

Mi abszolút tudjuk ajánlani a Bandidát. A könnyű szabályokkal és a békés, kooperatív hangulatával tökéletes pároknak, családoknak. Kisbabásoknak is ideális a játék, mi is sokat játszottunk az újszülöttünkkel hármasban.

Játékszabályok bemutatása

Két játékmódban is játszható a játék, illetve igény szerint a Bandido kártyajátékkal is összekeverhetjük a paklit, ami módosít a szabályokon. Most csak a Bandida szabályait részletezzük.

Ha a bandida szökését szeretnénk megakadályozni, akkor kivesszük a létrát tartalmazó kártyát a pakliból és utána osztunk 3-3 kártyát a játékosoknak. Ebben az esetben célunk, hogy ne maradjon nyitott járat, zárjunk le minden lehetséges útvonalat.

Első kártyaként a bandida kerül le az asztalra választásunk szerint 5 vagy 6 lehetséges kezdeti útvonallal. Ezt követően a játékosok sorban helyeznek le kártyákat a kezükből, majd húznak új kártyát. A lehelyezésnél bárhogy forgathatjuk a kártyánkat, de járathoz járatnak kell illeszkednie. Előfordulhat, hogy ezt a szabályt betartva nem tudunk lépni, de ilyenkor semmi gond, a kártyáinkat a pakli aljára tesszük és húzunk annyi kártyát, amennyi nálunk volt.

A játékosok együtt vannak, össze kell dolgozniuk, de nem beszélhetik meg, hogy konkrétan mi van a kezükben. A kommunikáció egyébként megengedett, például mondhatjuk, hogyha valahova van jó kártyánk vagy megbeszélhetjük, hogy mi legyen a stratégia.

Alapvetően ennyi a játékszabály, de van pár speciális kártya. Ezekhez van részletes leírás (az egyébként 1 oldalas szabálylapon). Például van olyan lap, amit felhúzáskor rögtön le kell helyezni. Van olyan, ami miatt akár 4 kártya lehet a kezünkben. Ezek a kártyák lehetnek jók vagy rosszak is a játék állásától függően. Néha kellemetlen helyzetbe kényszerülünk a speciális képesség miatt, de mégis kénytelenek vagyunk egy előnytelen lapot lehelyezni.

Ha ez az alapjáték már jól megy, akkor jöhet a nehezítés. A másik játékmódban a bandida szökését kell segítenünk. Ilyenkor bekerül a létrát tartalmazó kártya is a pakliba.

bandida játék úton a győzelem felé

Tulajdonképpen ugyanaz marad a játék, le kell zárni az összes útvonalat, de csakis azután, hogy már a létrát is leraktuk a játéktérre. Ez nehezít a játékon. Amíg nincs lent a létra, addig egyensúlyozni kell folyamatosan, hogy majd a létra lehelyezésével gyorsan megnyerhessük a játékot.

Részletes vélemény

A Bandida egy jó játék a saját kategóriájában. Szokás szerint egy kis, pörgős, okos kártyajátékot várunk a Helvetiq kiadótól és azt is kapjuk.

Mi személy szerint ki szoktuk kapcsolni az agyunkat és pakolgatjuk a lapokat. Túlgondolni nem érdemes a feladatot, mivel véletlenszerűen adódnak a lehetőség a kártyahúzáskor. Megeshet, hogy a húzás miatt nem tudjuk megnyerni a játékot, de azért az alapjátékban van annyi időnk, hogy bármit is kapjuk, kihozzuk belőle a győzelmet.

Ha ki akarjuk szabadítani a bandidát és az utolsó kártyák között kapjuk meg a létrát, akkor necces nyerni. Akit ez zavar, az vagy ne játssza ezt a játékmódot, vagy rakja be a létra kártyát a pakli közepére. Szerintem jó kihívás, hogy bármikor jöhet a lerakandó kártya.

Elvileg lehet egyedül játszani, mint a legtöbb kooperatív játékban, de nem az jelenti az igazi élményt. Ad a játékhoz az, hogy számunkra ismeretlen kártyákhoz kell alkalmazkodni. Nekünk 2 fővel tetszett a legjobban a játék. A 3 vagy 4 fős játék is rendben van, ez már abszolút személyes benyomás.

bandida gyors győzelem 2 fő részére

A Bandidát el tudom képzelni 2 gémer asztalán filler játékként is, illetve egy 4 fős kisgyerekes család asztalán is, mint családi játékot.  A hivatalos ajánlás szerint 6 éves kortól lehet játszani. Szerintem ez abszolút helytálló, de ügyes 6 éves kell ahhoz, hogy gyakran sikerüljön nyerni.

Komoly játékosként lehet, hogy túl könnyűnek találjuk a Bandidát. Mi a 2 fős játékban 10-ből 9 partit meg szoktunk nyerni. Személy szerint én szeretek nyerni és megvan a helye egy ilyen játéknak is a polcomon. Ha mindenáron nagyobb kihívást vársz egy kooperatív játéktól, akkor nem ez lesz a te játékod.

Ha sokat játszunk a játékkal, akkor kiismerjük a kártyákat, profibbá válunk és természetesen könnyebben fogunk nyerni. Ennek ellenére jó újrajátszhatósága van a játéknak. A keverés miatt mindig más speciális kártyát kapunk, máshogy kerülünk kellemetlen helyzetbe. Ha valakinek tetszik a játék, viszont kezd picit ráunni, akkor a Bandido beszerzésével tud új élményeket szerezni. A két paklival együtt is jókat lehet játszani.

A design nekem tetszett, szépen hozza a hangulatot. Mintha valóban ki akarná ásni magát a bandida a börtönből. Kategóriájában abszolút rendben van a látványvilág is.

A Bandida a webshopunkban is megvásárolható itt.