Barion Pixel

Spuri!

3.490 Ft

A Spuri! egy pörgős játék, amiben az erdő lakói a Te sátradat nézték ki új otthonuknak. Szabadulj meg tőlük – alkoss csapatot, forgasd a kártyákat, és húzd ki a táborod ebből a vadállati csávából!

Most az erdő visszavág!

Készleten

Leírás

Egy nyugis hétvégi kiruccanásra vágytál a hegyekben, de az erdő lakóinak más tervük van. Távolítsd el minél gyorsabban a saját táborodban és a társa(i)d táborában lévő vadállatkártyákat. Ha már csak egypár kártyátok marad, és úgy gondolod, hogy a ti táborotok a legrendezettebb, akkor itt az ideje spurit kiáltani! De vigyázz, mert egyes kártyák képpel lefelé lesznek, és nem fogod tudni, mit rejtenek.
A játék célja:

Az előtted és a csapattársa(i)d előtt lévő kártyák jelképezik a csapatotok táborába betolakodó vadakat. A kártyán lévő szám jelöli a vad által okozott kár mértékét. A csapatotok táborában lévő kártyák összértéke lesz a csapatotok pontszáma. Minél kisebb a szám, annál rendezettebb a tábor. A csapatotok célja, hogy ellenfeleteknél rendezettebb táborotok legyen (azaz kisebb pontszámú). Ennek érdekében minél több nagy értékű kártyától kell megszabadulnotok a forduló vége előtt.

Egy forduló akkor ér véget, amikor vagy kifogy a húzópakli, vagy egy játékos spurit mond (minden más játékosnak lesz még egy köre). 4 forduló után az a csapat nyer, amelyiknek a legkisebb az összpontszáma.

Előkészületek:

A Spuri!-t általában 4 vagy 6 fő játssza. A következőkben a 4 és 6 fős játék készületeit olvashatod. Válasszatok csapatot: Állítsatok össze egyenlő számú csoportokat, és üljetek az asztal köré úgy, hogy mindkét oldalatokon 1-1- ellenfél legyen. A pontokat vezessétek papíron vagy az ingyen letölthető Spuri! (Scram!) alkalmazásban. Elérhető Androidon és IOS-en egyaránt.


Osszatok kártyákat:
 véletlenszerűen határozzátok meg a kezdőjátékost! A tőle jobbra ülő játékos keverje meg a paklit, és osszon minden játékosnak 3-3 kártyát képpel lefelé fordítva és 2-2 kártyát képpel felfelé fordítva. A kapott kártyákat rendezzétek egy sorba magatok elé. Ez a táborotok. NE nézzétek meg a képpel lefelé fordított kártyákat!

Húzópakli: A megmaradt kártyákból alkossatok egy húzópaklit az asztal közepén! Fordítsátok meg a pakli felső kártyáját, és tegyétek a pakli mellé! Ez lesz a dobópakli.


Egy kör menete:

A játék a kezdőjátékossal kezdve az óramutató járásával megegyező irányba játsszátok! Körödben 3 akció közül kell 2-t választanod:

  • Húzd fel a húzópakli legfelső lapját
  • Húzd fel a dobópakli legfelső lapját
  • Spuri

A legtöbb esetben húzni fogsz 1 kártyát és azonnal kijátszod. Húzhatsz a húzópakliból vagy a dobópakliból. Míg ha a húzópakliból húzol nézd meg titokban a kártyát és döntsd el, hogyan játszod ki: végrehajtod az akcióját, kártyákat helyettesíthetsz vele a táborodból vagy eldobod a kártyát. Ezzel szemben a dobópakliból húzott kártyát csak arra használhatod, hogy a táborodban helyettesíts egy kártyát.


Spuri bejelentése
: ha a köröd elején legfeljebb 2 kártya van a saját táborodban, és úgy gondolod, hogy a csapatodnak kevesebb pontja van mint az ellenfél csapatnak, akkor előidézheted a forduló végét azzal, hogy spurit jelentesz be.

A játék vége:

Az utolsó forduló végén a kevesebb összpontszámmal rendelkező csapat nyer.


Tippek:

Úgy a legkönnyebb megjegyezni a meglesett, képpel lefelé lévő kártyákat, hogy magadban ismétled a kártyák értékét, balról jobbra. (Ha a kártyák száma 1-8-1 akkor magadban ismételt, hogy “egy – nyolc – egy”.) Jó stratégiának bizonyulhat, hogy azonos értékű kártyákat gyűjts a csapatod táborába, hogy egy későbbi körben több kártyát dobhass el. De például a spuri bejelntése akkor a legbiztonságosabb, amikor kevés 11-es, 12-es és 13-as kártya marad a pakliban.

Bemutató videó

Játékosok száma: 3-6 fő

Becsült játékidő: 30 perc

Életkor: 15+